Skip to main content

Centrale Verwarming

Een centrale verwarming werkt bijna altijd op dezelfde manier: warm water loopt door buizen en geeft zijn warmte af aan de lucht in de kamer. Daardoor warmt de kamer op. Het verwarmingstoestel dat dit water opwarmt kan variëren. Veelal is dit een condenserende gas- of mazoutketel. Nieuwer zijn de warmtepompen.

Het systeem dat gebruikt wordt om die warmte af te geven en in de woning te laten circuleren bestaat meestal uit één van volgende opties: vloerverwarming en radiatoren.

Wat zeer belangrijk is bij de keuze van een centrale verwarming is dat deze niet te groot of te klein is voor de woning. Om dit correct in te schatten laat u beter een ervaren vakman langs komen die met alle factoren rekening houdt om uit te rekenen hoe zwaar uw centrale verwarming moet zijn.

Verwarming op maat van uw budget

Een kwalitatieve zuinige verwarming die voldoet aan de huidige normen.

Vloerverwarming en radiatoren

Stralingswarmte vs convectiewarmte

Klassieke radiatoren

De meeste vlaamse woningen verwarmen met klassieke radiatoren, waar water tussen de 60 en 80 graden doorheen stroomt. Ze geven warmte af, maar verplaatsen ook lucht. Door de luchtcirculatie warmt de kamer geleidelijk op.

Vloerverwarming

Het duurt langer om de woning op te warmen en is minder krachtig. Het water heeft een lagere temperatuur dan bij radiatoren. Om dit te compenseren moet de verwarmingsoppervlakte vergroot worden. Je hele vloer in plaats van een enkele radiator.

Gezond verwarmen

Radiatoren drogen de lucht uit en laten ook stof rond dwarrelen. Voor wie aan astma lijdt of allergisch is voor huisstofmijt is dit minder aangenaam. Vloerverwarming wordt dan ook als comfortabeler verwarmen ervaren. Verder is het aangenamer om blootvoets rond te lopen, aangezien de warmte via de vloer verspreid wordt.

Comfort

Een radiator kan de ruimte snel opwarmen. Met radiatoren duurt het ongeveer 15 minuten om de temperatuur met 1°C te verhogen. Een radiator is dus geschikt voor weinig gebruikte ruimtes die je snel moet verwarmen. Vloerverwarming heeft ongeveer 45 à 60 minuten nodig om 1°C te verhogen. Het afkoelen duurt hierbij dan wel trager in tegenstelling tot bij radiatoren.

Energieverbruik

Met vloerverwarming bespaar je ongeveer 20 procent op energie. De warmte wordt beter verdeeld door de grote oppervlakte, zo kan de thermostaat 1 à 2 graden lager voor eenzelfde gevoelstemperatuur. Het water dat door de buizen loopt is 30°C lager dan bij klassieke radiatoren, ook dat heeft een invloed op de energiefactuur.

Installatie

Traditionele radiatoren zijn relatief eenvoudig te installeren en budgetvriendelijk. De prijs van vloerverwarming is op zich niet erg hoog, maar de installatiekosten zijn wel hoger. Het buizennetwerk word op maat van je woning ontworpen en wordt door vakmensen correct geplaatst. Bij renovatie is de kans ook groot dat de vloer moet vervangen worden.

Laat uw verwarming plaatsen door ervaren vakmensen.

Hoe gaan we te werk
1

Energieaudit

Wij komen langs om u het perfecte systeem aan te bieden voor uw woning of bedrijf.
2

Offerte op maat

Een offerte wordt opgemaakt op basis van uw wensen en budget.
3

Planning en installatie

Een duidelijk plan wordt opgemaakt om een vlekkeloze installatie te garanderen.
Sanitair
Centrale verwarming
Ventilatie
Zonne-energie
Airconditioning
Onderhoud & herstellingen

Zorgeloos verwarmen

Wij verzorgen de levering en plaatsing van A tot Z.